• Κωνσταντίνος Κουτλιάνης

Μάγδα Κεπεσίδου...Νόιερ του handball


Γυναικεία υπόθεση η σημερινή συνέντευξη. Πρόκειται για την Μαγδαληνή Κεπεσίδου, την mvp του τελευταίου final 4 γυναικείου handball στη Κοζάνη με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Είναι πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Ελλάδος ουκ ο λίγες φορές. Η Μάγδα γεννημένη στις 21/4/1997 , με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, μετακόμισε σε ηλικία 16 ετών στην Αθήνα για χάρη της ΟΦ Νέας Ιωνίας η οποία ήθελε να την αποκτήσει. Τελείωσε το σχολείο στην Αθήνα και μετά για ένα χρόνο παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα πληροφορικής στην ΑΣΟΕΕ, όμως με το 10% πέρασε στα ΤΕΦΑΑ που ήθελε από μικρή. Η ίδια, παίζει στη θέση του τερματοφύλακα και έχει καταπληκτικά αντανακλαστικά. Συνολικά στην καριέρα της έχει κατακτήσει με την ομάδα της Νέας Ιωνίας 4 πρωταθλήματα Ελλάδος (2014,2015,2016 και 2017), αλλά και 3 κύπελλα (2015,2017,2018). Η ίδια είναι βασικό στέλεχος στην εθνική ομάδα αλλά και στο beach handball. Οι καλές σχέσεις στην ομάδα κερδίζουν τίτλους. Η Νέα Ιωνία θέλει να διατηρηθεί στην κορυφή και στις 5 Μαϊου αντιμετωπίζει τον δικέφαλο του Βορρά για τα playoff. Είναι περισσότερο περήφανη για τους ομαδικούς τίτλους απ'ότι στους ατομικούς. Θαυμάζει το Neuer στο ποδόσφαιρο και το τι άλλο μας είπε, θα διαβάσετε παρακάτω...

Τι σε κέρδισε στο Handball και καταστάλαξες σε αυτό; και γιατί τερματοφύλακας;

Αρχικά η μητέρα μου ήταν αθλήτρια και έπαιζε handball οπότε και εγώ από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και ήμουν μέσα στα γήπεδα. Είχα μια αγάπη για το handball και ήθελα μεγαλώνοντας να παίζω και να μοιάσω στη μητέρα μου. Οπότε όταν ήρθε η πρόταση από την Νέα Ιωνία, δεν το σκέφτηκα καθόλου.

Η μητέρα μου έπαιζε τέρμα και με κέρδισε η θέση αυτή παρόλο που δοκίμασα να παίξω σε άλλη θέση. Ενώ η αδερφή μου, παίζει μέσα και δεν ακολούθησε εμας τις δυο.

Η αδερφή σου βγήκε πρώτη σκόρερ στον τελικό και 2η θέση πίσω από το Καματερό, είσαι περήφανη για εκείνη; Είμαι πάρα πολύ περήφανη εννοείτε για εκείνη και όσα καταφέρνει. Η αδερφή μου ήρθε εδώ πιο μικρή, είναι στην 1η λυκείου και την έχω υπό την προστασία μου και εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Αλλά κυρίως μέσα στο γήπεδο που ακούει ότι της λεω. Ένιωσα πολύ περήφανη και μακάρι να συνεχίσει να το θέλει όπως εγώ και να ανέβει παραπάνω.

Ποιοι είναι οι στόχοι μέσα από τα ΤΕΦΑΑ σε συνδυασμό με αυτό που αγαπάς ;

Σίγουρα είναι δύσκολα τα πράγματα σε αυτή τη σχολή που είμαι τώρα και ειδικά λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Εγώ δεν θα ήθελα να γίνω προπονήτρια, δεν είναι κάτι που μου αρέσει αλλά ποτέ δεν κλείνω πόρτες. Θέλω να συνδυάσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με κάποια ομάδα στο εξωτερικό. Έχω δύο χρόνια να το σκεφτώ ακόμα. Αν δεν το κάνω θα το μετανιώσω μετά.

Ποιο είναι το επίπεδο στο γυναικείο handball και ποια η διαφορά στο εξωτερικό με τις εμπειρίες σου στην Εθνική ομάδα;

Δυστυχώς δεν είναι υψηλό το επίπεδο. Είμαστε εμείς, ΠΑΟΚ, το Καματερό και η Άρτα που διεκδικούμε κάτι, και οι υπόλοιπες ομάδες απλώς παλεύουν για την παραμονή τους. Είμαστε εξάλλου λίγες ομάδες και λίγα τα παιχνίδια. Δυστυχώς περιμένουμε να παίξουμε ένα derby με τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι διαδεδομένο το άθλημα, λείπουν οι υποδομές, τα λεφτά ή παράγοντες να επενδύσουν ή πολλοί παίχτες. Η διαφορά με το εξωτερικό είναι στη νοοτροπία, και ίσως σε αυτό ευθύνεται στο οτι είναι επαγγελματικό και όχι ημι-επαγγελματικό το handball. Απλώς είναι διαφορετικός ο τρόπος εκπαίδευσης που βοηθάει τις αθλήτριες και τις υποστηρίζει. Εδώ τα παιδιά αφήνουν τον αθλητισμό για να διαβάσουν και σε απωθεί ο τρόπος εκπαίδευσης, ενώ στο εξωτερικό κάθε άλλο. Ευτυχώς εμείς έχουμε τα βασικά.

Εθνική ομάδα handball και beach handball, τι εμπειρίες έχεις μαζέψει;

Είναι τιμή, καμάρι και περηφάνια κάθε φορά. Ξεκίνησα από 17 χρονών στην εθνική ομάδα Κ17 σε προκριματικά ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και ένα χρόνο αργότερα με κάλεσαν στην γυναικών πάλι σε προκριματικά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Με το εθνόσημο έχω αγωνιστεί και στο beach handball, όπου εκεί έχουμε πολύ καλή ομάδα και γυναίκες και άντρες, καμία σχέση με το κανονικό handball. Ψηφίστηκε για να γίνει Ολυμπιακό άθλημα το 2024 οπότε δίνουμε βάση εκεί πέρα. Φέτος προκριθήκαμε στο παγκόσμιο που θα γίνει στο Καζάν της Ρωσίας και πέρυσι βγήκαμε 6η θέση στο Ευρωπαϊκό και είναι καλή ευκαιρία το να πάμε στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Θα ήθελες να στηρίζει περισσότερο ο κόσμος την προσπάθεια σας;

Αυτό εννοείτε! Πάντα θέλω να υπάρχει κόσμος. Για παράδειγμα και πέρυσι στο Παλατάκι και φέτος στην Κοζάνη, όπου υπήρχε αρκετός κόσμος του ΠΑΟΚ, ήταν πολύ ιδιαίτερο. Ακόμα και να μην ήρθε για το άθλημα και να ήρθε από το ποδόσφαιρο ή άλλο άθλημα, το γεγονός ότι είχε πολύ κόσμο ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι πολύ όμορφο να είναι γεμάτο το γήπεδο και μακάρι να βλέπουμε τέτοια γεμάτα γήπεδα.

Με την επένδυση ενός παράγοντα στο άθλημα τι πιστεύεις θα αλλάξει (θετικά-αρνητικά) ;

Αυτό είναι κάτι που το χρειάζεται το ελληνικό γυναικείο handball. Αυτό θα κάνει καλό στη χώρα μας, η οποία θα ανταποκρίνεται στους αγώνες και το επίπεδο στην εθνική ομάδα θα ανέβει. Αυτό το βλέπω από το αντρικό handball που υπάρχει ανταγωνισμός και σε κρατάει σε εγρήγορση το πρωτάθλημα.

Εφόσον γίνει κάποια στιγμή κάποια επένδυση στο γυναικείο handball, τα χρήματα πιστεύω θα επενδύονταν σωστά, και όχι όπως στο ποδόσφαιρο όπου εκεί υπάρχουν άλλα μεγέθη. Αν και το 1/8 να δοθεί για το άθλημα θα είναι πολύ καλό. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν οι παράγοντες και η βοήθεια αναγκαστικά δουλεύουν, ενώ αν προσφέρει κάποιος το κίνητρο, τότε θα γίνει πιο ανταγωνιστικό και καλό το επίπεδο.

Με 7 τρόπαια ομαδικά και 2 ατομικά ως mvp, πως τα βλέπεις έτσι μαζεμένα; και ποιοι οι στόχοι;

Στην αρχή είναι απίστευτη εμπειρία να σηκώνεις το πρωτάθλημα ή το κύπελλο Ελλάδος. Είναι απίθανο συναίσθημα χαράς. Το να είσαι η καλύτερη ομάδα. Την επόμενη χρονιά ωστόσο, σε πιάνει ένα άγχος γιατί θέλεις να το διατηρήσεις αυτό. Ο πρώτος είναι πιο δύσκολος να διατηρηθεί στην κορυφή παρά να φτάσει μέχρι εκεί. Πρέπει να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και είναι δύσκολο. Όσο για τα ατομικά βραβεία που έχω κερδίσει, είναι σίγουρα ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσω. Αλλά πιο πολύ ευχαριστήθηκα τους ομαδικούς τίτλους και όχι τόσο τους δύο ατομικούς. Θέλω μια καλή πορεία με την ομάδα μέχρι το τέλος, μια καλή πορεία στη Μεσογειάδα το Καλοκαίρι και κάτι που θέλω πολύ είναι αυτή του beach handball επειδή το έχω πολύ ψηλά αυτό το άθλημα. Από τη στιγμή που στέφθηκα νταμπλούχος Ελλάδας προφανώς το όνειρο καθενός, αλλά και δικό μου, είναι το champions legaue.

Φωτογραφικό υλικό ανήκει σε INTIME & womensports.gr

#handball #ΝέαΙωνία #ΕθνικήΕλλάδος #beachhandball #τερματοφύλακας #handballgreece

0 σχόλια