• Κωνσταντίνος Κουτλιάνης

Ματίνα Πανοπούλου: «Θα πρωταγωνιστεί η ΑΕΚ, με την άνοδο στην Α1»

Η ΑΕΚ στο γυναικείο volley πηγαίνει ολοταχώς για την Α1 καθώς το δυναμικό ξεκίνημα σε κινήσεις φιλικά αλλά και τη νίκη στην πρεμιέρα αυτό δείχνει. Το τμήμα δεν είχε πολύ εμπειρία αλλά φέτος με ένα νέο ρόστερ από πολλά κορίτσια που προήλθαν από πολλές ομάδες θέλησαν να δώσουν έναν αέρα ανόδου. Γι'αυτό μας μίλησε η αθλήτρια volley της ΑΕΚ Ματίνα Πανοπούλου. Η γεννηθείς 24 Αυγούστου του 1992 με ύψος 1,82 έχει αγωνιστεί στην κατηγορία αρκετό καιρό και έχει την εμπειρία να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει την άνοδο που θεωρείται μονόδρομος για το δικέφαλο. Η 27 χρονη αθλήτρια έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε Ένωση Ιλίου, Γ.Σ. Χαλανδρίου, Γ.Σ. Πετρούπολης, ΑΟ Λαμίας και πλέον με το Δικέφαλο στο στήθος. Έχει σπουδάσει στον τομέα του Τουρισμού master of science in international hospitality managment, ενώ το μεταπτυχιακό της έχει να κάνει στο ίδιο κλάδο.

Η ΑΕΚ είναι καινούργια και δείχνει δυνατή από όσα είδαμε στα φιλικά, η άνοδος είναι μονόδρομος; 

Σαν ομάδα έχουμε πολλά περιθώρια εξέλιξης και αυτό θα φανεί και στο πρωτάθλημα. Παίξαμε αρκετά φιλικά και με ομάδες της Α1 και δεν φάνηκαν διαφορές μεταξύ μας. Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένες και σίγουρες για τους εαυτούς μας καθώς έχουμε δουλέψει πολύ. Δηλαδή έχουμε βρει τα πατήματα μας στο γήπεδο και δεν θα έχουμε για παράδειγμα λάθη στη συνεννόηση. Είναι πολύ δύσκολο να δέσει η ομάδα κατευθείαν ωστόσο εμείς το έχουμε πετύχει. Τώρα έρχεται το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και το πρώτο επίσημο παιχνίδι κόντρα στη Λαμία, την πρώην μου ομάδα και θέλουμε τη νίκη για να ξεκινήσουμε θετικά τη σεζόν. Η άνοδος είναι μονόδρομος, γι'αυτό παλεύουμε και αυτό σκεφτόμαστε όλοι πως θα συμβεί στο τέλος. Πάντως από την ΑΕΚ που έχουμε δημιουργήσει όλες μαζί, δεν απέχουμε σε επίπεδο από ομάδες της Α1. Αυτό είναι που μας κάνει να πιστεύουμε πως η άνοδος είναι μονόδρομος.


Το επίπεδο των προπονητών στην Ελλάδα είναι καλό; Υπάρχουν κάποια αρνητικά;

Όσο περισσότερες ομάδες αλλάζεις, τόσο περισσότερους προπονητές γνωρίζεις. Εγώ δεν έφυγα στο εξωτερικό για να έχω κάποιο μέτρο σύγκρισης με την Ελλάδα, ωστόσο πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί και καλοί προπονητές στην Ελλάδα και το άθλημα μας. Εμένα το μόνο που με στεναχωρεί είναι το γεγονός ότι δεν γίνεται καλή δουλειά και δεν δίνεται έμφαση στα τμήματα υποδομής. Δηλαδή τις περισσότερες φορές πιο μεγάλα κορίτσια σε ηλικία "διδάσκουν" και μπαίνουν σε ρόλο προπονητή ή κορίτσια που έχουν τελειώσει ΤΕΦΑΑ. Αυτό το θεωρώ λάθος γιατί κάποιες φορές μπορεί να τους μεταφέρεις λάθος γνώσεις.


Στην Πετρούπολη είχες προπονητή τότε, αυτόν που έχεις τώρα στην ΑΕΚ. Τί έζησες εκεί;

Τότε η Πετρούπολη ήταν στην Α2 και είχα όντως τον Μανώλη Αποστολογιωργάκη και σεβόμουν πολύ τον προπονητή γιατί είχα ακούσει τα καλύτερα για τον ίδιο. Είχα αρκετές προτάσεις κυρίως από Βόρεια Προάστια αλλά επέλεξα την Πετρούπολη η οποία ήταν από τις καλύτερες επιλογές γιατί ζήσαμε υπέροχες στιγμές. Από την Α2 ανεβήκαμε στην pre league και κάναμε σπουδαία πράγματα. Αλλά η δεύτερη σεζόν ήταν κοντραστ συναισθημάτων. Αλλάξαμε προπονητή, δεν πήγαμε καλά και η ομάδα όπως ανέβηκε, έπεσε. Και είχαμε πολλές δυσκολίες. Στο μπαράζ σωτηρίας παίζαμε με τη Λαμία και τότε είχα καλή απόδοση με είδανε και κάπως έτσι παρόλο που χάσαμε είχα πρόταση από την αντίπαλη τότε ομάδα.

Παίρνεις την απόφαση να πας στη Λαμία. Εκεί διαφέρει λίγο γιατί μένεις και μόνη. Πως ήταν τα δύο χρόνια στη Λαμία; Ήταν περίεργο, αλλά δεν το σκέφτηκα και πολύ. Η Λαμία εξάλλου ήθελε να πρωταγωνιστήσει. Και ανεβήκαμε παίζαμε στην pre league και η ομάδα ήταν πολύ δυνατή και έχτισε πράγματα για τη συνέχεια. Άλλωστε απόδειξη είναι και η περσινή πορεία που μπήκαμε στην τετράδα. Εκτός ΠΑΟΚ που ήταν ένα σκαλοπάτι πάνω και μετά ο Παναθηναϊκός ήταν η Λαμία και η ΑΕΚ.


Ποιο είναι το επίπεδο στο γυναικείο volley και η διαφορά στις κατηγορίες;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν ομάδες που μπορεί να είναι στην Α2 ή την preleague και να είναι ανταγωνιστικές ή ομάδες της Α1 που δεν είναι τόσο δυνατές όσο ομάδες της pre league. Θεωρώ πως οι ομάδες που ξεχωρίζουν είναι λίγες και οι υπόλοιπες δεν είναι τόσο "μπροστά" από τις άλλες και κυρίως από την ΑΕΚ που είμαι τώρα. Έχουμε δηλαδή ομάδα που μπορεί να παίξει ψηλότερα.


Έχεις πάρει μια εικόνα από την ΑΕΚ, στόχος για φέτος; και θέλεις να μείνεις για καιρό;

Εγώ δεν πήγαινα ποτέ σε μια ομάδα με τη λογική να φύγω μετά από ένα χρόνο ας πούμε. Στην πρώτη ομάδα μου έκατσα 6 χρόνια για παράδειγμα. Θέλω πολύ να μείνω στην ΑΕΚ και διατίθεμαι να φύγω. Θέλω σαν Ματίνα να ανέβει η ΑΕΚ κατηγορία και να βοηθήσω όσο περισσότερο γίνεται για αυτό. Θεωρώ πως αν συμβεί κάποια ομαδική επιτυχία καλύπτει και εμένα προσωπικά. Ενώ για μένα το να πετύχω κάτι σπουδαίο είτε να είμαι καλή στην επίθεση είτε στο μπλοκ, δεν έχει ουσία αν η ομάδα δεν πάει καλά.


Τον κόσμο της ΑΕΚ τον αντιμετώπισες σαν αντίπαλος. Τώρα θα τον έχεις στήριγμα, τί περιμένεις από τον κόσμο της ΑΕΚ;

Θυμάμαι πέρυσι που παίζαμε στο κλειστό της Λαμίας υπήρχε πολύς κόσμος όπου φώναζε συνθήματα και είχε έρθει να στηρίξει την ΑΕΚ. Το ίδιο συνέβη και όταν παίζαμε στο κλειστό της ΑΕΚ που είχε έρθει η Original και είχε μεγάλη στήριξη. Τώρα είναι διαφορετικά καθώς θα φωνάζουν και θα εμψυχώνουν εμάς. Υπάρχει μεγάλη μάζα που ακολουθεί την ΑΕΚ παντού και όσο βρίσκονται κοντά μας νιώθουμε και εμείς πιο επαγγελματίες. Είναι πολύ βασικό να έχεις ανθρώπους να φωνάζουνε για σένα οπότε μακάρι να έχουμε φέτος τη στήριξη του κόσμου.


Ποιο είναι το επίπεδο της ΑΕΚ και ποιες ομάδες πιστεύεις θα ξεχωρίσουν εκτός από την ομάδα σου;

Τα κορίτσια έχουν δουλέψει πάρα πολύ για να βρεθούν σε υψηλό επίπεδο. Εγώ άργησα δύο εβδομάδες να μπω στην ομάδα με τη μεταγραφή μου και τα κορίτσια ήδη δούλευαν ωστόσο έχουμε βρει αυτοματισμούς και την συνεννόηση στο γήπεδο παρόλο που προερχόμαστε όλες από διαφορετικές ομάδες. Με χαροποιεί πάραπολύ το γεγονός πως τα κορίτσια έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο πολύ καλό. Εντάξει πέρυσι ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα και από πίσω ο Παναθηναϊκός και ανέβηκαν κατηγορία. Εμείς σαν ΑΕΚ τώρα έχουμε την δυνατότητα να ανέβουμε και για αυτό δουλεύουμε. Άλλες ομάδες που ξεχωρίζουν είναι ο Ολυμπιακός, ο ΑΟ Θήρας, η Νάξος και στην κατηγορία μας την pre league είναι ο Πανιώνιος, ο ΖΑΟΝ και μετά ίσως η Λαμία και η Άρτεμις Κορυδαλλού.

Φωτογράφος: Ιωάννα Μορφινού

#ΑΕΚ #Volleyball #Ένωση #Δικέφαλος #συνέντευξη #ΜατίναΠανοπούλου

0 σχόλια