• Κωνσταντίνος Κουτλιάνης

Μαρία Τσουρή: Το comeback για χατίρι της ΑΕΚ!

Η ΑΕΚ δημιούργησε ένα νέο τμήμα αυτό της γυναικείας υδατοσφαίρισης. Ιδανική να μιλήσει για την ΑΕΚ και το άθλημα είναι η Μαρία Τσουρή που έφαγε το Ελληνικό πόλο και την Εθνική ομάδα με το κουτάλι. Η Μαρία αν και είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αποφάσισε να ξεκινήσει ξανά για χατίρι της μεγάλης της αγάπης...την ΑΕΚ. Η Μαρία Τσουρή είναι από τη Χίο γεννημένη στις 25 Μαϊου του 1986 και αγωνίζεται από το 1996 στην υδατοσφαίριση. Έχει αγωνιστεί σε Χίο, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Εθνικό και Ολυμπιακό. Στην σπουδαία καριέρα της κατέκτησε 1 Ευρωπαϊκό τίτλο και 3 εγχώρια πρωταθλήματα. Ενώ η τερματοφύλακας αγωνίστηκε επί χρόνια στην Εθνική ομάδα με πιο σημαντικές διακρίσεις την 8η θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2008, και δύο κατακτήσεις στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, με χρυσό μετάλλιο το 2005 και χάλκινο το 2010.


Κάνατε μια παύση από το polo αλλά στην επιστροφή έχετε πολλές συμπαίκτριες από το παρελθόν, αυτό κάνει πιο εύκολη την "επανένταξη" στις πισίνες; 

Εμείς το επιδιώξαμε να είμαστε όλες μαζί, όπως παλιά. Κυρίως γιατί είμαστε φίλες μεταξύ μας και έτσι μπορούμε να ζήσουμε όμορφες στιγμές στα αποδυτήρια, με καλό κλίμα. Αυτό βέβαια, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το βλέπουμε σοβαρά. Έτσι κι'αλλιώς έχω πει ότι αν ανέβουμε θέλω να παίξω ακόμα ένα χρόνο. Αυτό βέβαια δεν ξέρω αν ισχύει για όλα τα κορίτσια διότι μερικές κοπέλες έχουν δουλειές και οικογένειες. Γιατί άλλες οι απαιτήσεις της Α2 και άλλες της Α1. Έχω εμπιστοσύνη σε αρκετά κορίτσια όπως την Αμαλία Πάτερου, την Χριστίνα Δημητροκάλη, την Βάσω Μαυρέλου και την Μαρία Μπαλωμενάκη γιατί παίξαμε πολλά χρόνια μαζί. Χωρίς να μιλήσουμε ξέρουμε τί θέλουμε στο παιχνίδι.


Η γυναικεία υδατοσφαίριση είναι καινούργιο τμήμα, ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμα για το εγγύς μέλλον;

Ξέρω πολύ λίγο καιρό τους ανθρώπους που ξεκίνησαν όλο αυτό, αλλά είναι αξιόλογοι και έχουν μακροπρόθεσμα πλάνα για το σύλλογο. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι θα ανέβουμε κατηγορία γιατί κάνουμε καλή δουλειά και έχουμε ξεκινήσει από νωρίς την προετοιμασία. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχει βάθος στην ομάδα γιατί μαζευόμαστε 16 άτομα τουλάχιστον στις προπονήσεις. Είναι πολύ σημαντικό για μένα η ομάδα να έχει διάρκεια και να μην είναι φωτοβολίδα γιατί αλλιώς θα πάει χαμένος ο κόπος αν πέσουμε για παράδειγμα την επόμενη χρονιά.


Είναι πολύ σπουδαίες οι επιτυχίες που έζησες με την Εθνική ομάδα, τί θυμάσαι από όλα αυτά;

Κάθε χρόνο ήμασταν πολύ δυνατή ομάδα, και τα μετάλλια είναι αυτά που επιβραβεύουν την προσπάθεια μας. Είναι η ανταμοιβή των κόπων αλλά η Ολυμπιάδα το 2008 ήταν η σημαντικότερη διάκριση θεωρώ. Μπορεί να μην μπήκαμε στα μετάλλια, ωστόσο ήταν απίστευτη η εμπειρία οι Ολυμπιακοί αγώνες. Η 8η θέση δεν σημαίνει τίποτα, είναι μια λεπτομέρεια έπρεπε να ήμασταν εκεί. Από τότε εξάλλου δεν έχουμε ξαναπάει σε Ολυμπιακούς και είναι κάτι που ελπίζω να αλλάξει.


Η απόφαση να φτιάξει ομάδα polo η ΑΕΚ σου έδωσε χαρά, μιας που υποστηρίζεις την ΑΕΚ και τα προηγούμενα χρόνια δεν σου δόθηκε η δυνατότητα; 

Ναι μεγάλη χαρά, γιατί είμαι ΑΕΚ από μικρό παιδί και επειδή δεν είμαι και παιδάκι (γέλια) πρόλαβα την Σκεπαστή και πολλές φορές φεύγαμε με την Original από τη Χίο και πηγαίναμε στα γήπεδα να δούμε την ομάδα. Ήθελα πολύ να δημιουργηθεί το τμήμα αυτό και όταν συνάντησα τον άνθρωπο που αγαπάει την ΑΕΚ και ήθελε να το ξεκινήσει όλο αυτό τον πέτυχα και του είπα "όταν φτιάξεις την ομάδα θέλω να είμαι από τις πρώτες". Και όντως όταν φτιάχτηκε η ομάδα μας πήραν τηλέφωνο εμένα και μερικές κοπέλες που είχα στο μυαλό μου και βρεθήκαμε κατευθείαν όλες μαζί.


Πως φαντάζεσαι το άθλημα σου, με τις πισίνες τις δικές σας γεμάτες και στα αθλήματα των ανδρών άδειες;

Έχω παίξει σε γεμάτες πισίνες με πάρα πολύ κόσμο, έχω υπάρξει σε ομάδες που έχουμε κάνει μεγάλες επιτυχίες και ο κόσμος γέμισε τα γήπεδα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στο δικό μας το άθλημα, γιατί ο κόσμος βλέπει στην πλειοψηφία μόνο τα ντέρμπι ή τις μεγάλες επιτυχίες. Από εκεί και πέρα είμαστε συμβιβασμένες με το άθλημα μας. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει το πόλο κάποια στιγμή το πόλο να τραβήξει τόσο κόσμο.


Εσύ ξεκίνησες πολύ νωρίς τη γυμναστική και τα αθλήματα, όντας μητέρα, πιστεύεις είναι πολύ καλό για τα παιδιά να ξεκινάνε νωρίς τον αθλητισμό;

Βέβαια! Είναι πολύ καλό για την υγεία και το σώμα τους η γυμναστική και η διατροφή. Αυτά τα δύο σε συνδυασμό είναι ο καλύτερος γιατρός πραγματικά. Έτσι παραμένεις "για πάντα" σωματικά νέος. Τα παιδιά αν μάθουν αυτόν τον τρόπο ζωής τότε θα το δούνε και στο μέλλον το αποτέλεσμα. Εγώ που έφυγα και ξαναγύρισα δεν νιώθω ότι είμαι μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα νεαρά κορίτσια, νιώθω πως έχω τις ίδιες αντοχές. Αρνητικά δεν έχει αυτό το πράγμα, ακόμα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις είναι κάτι που θα συνέβαινε έτσι και αλλιώς στη ζωή σου.


Η επόμενη μέρα για την ΑΕΚ στο άθλημα εκτός από την άνοδο στην Α1 ποιά είναι; 

Ένας βασικός στόχος που ελπίζω να γίνει πραγματικότητα, είναι η ΑΕΚ να δημιουργήσει υποδομές και να υπάρξουν κορίτσια από κάτω που να στηρίζουν την ομάδα και να είναι ο βασικός κορμός και να υπάρχουν μετά κάποιες πιο έμπειρες και να ολοκληρώνεται το πακέτο. Αυτό ισχύει και για το ανδρικό τμήμα προφανώς. Γιατί εμείς σήμερα θα είμαστε αλλά αύριο θα πρέπει αυτά τα κορίτσια να κρατήσουν την ομάδα.


Ποιές είναι οι διαφορές της Ελλάδας με το εξωτερικό από υποδομές μέχρι νοοτροπία;

Στη δική μας χώρα θα μπορούσε να πηγαίνει καλύτερα το άθλημα. Εγώ όσα χρόνια έπαιζα ήταν κρύες οι πισίνες δεν υπήρχαν οι υποδομές. Αλλά οι δυσκολίες αυτές δεν μας εμπόδισαν στο να συνεχίσουμε. Για το αν είμαστε καλύτεροι οι χειρότεροι από άλλες χώρες στο άθλημα δεν ξέρω αν είναι δίκαιη η σύγκριση γιατί η κάθε χώρα αφιερώνει το χώρο της στο πόλο ανάλογα την ζήτηση, την ιστορία στο άθλημα τις επιτυχίες κλ.π. Δεν ξέρω αν εμείς διοικητικά είμαστε χειρότεροι από άλλες χώρες αλλά όπως κάθε χώρα έχεις τη δική της νοοτροπία. Παίζουν ρόλο πολλά και φυσικά το μπάτζετ. Θεωρώ πάντως πως οι καλές παίκτριες και οι σωστοί αθλητές κάνουν τις ομάδες.

Φωτογράφος: Ιωάννα Μορφινού

#Πόλο #υδατοσφαίριση #ΜαρίαΤσουρή #συνέντευξη #waterpolo

0 σχόλια