• Κωνσταντίνος Κουτλιάνης

Βία των γυναικών vs Μαραντόνα 0-1

Η Ισπανίδα ποδοσφαιριστής, Paula Dapena της Viajes Interrias δήλωσε τη Δευτέρα ότι δέχθηκε απειλές θανάτου, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ενός λεπτού σιγή για τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. Πάντα υπήρχε δυστυχώς αυτό το φαινόμενο, απλώς αυτη την περίοδο του lockdown υπήρχε έξαρση. Πλέον δεν είναι καμία γυναίκα μόνη διότι υπάρχουν τόσοι φορείς να μιλήσει και να μην το κρατήσει μέσα της.

Μια "φωνή" με πράξη ήταν και αυτό που έκανε η Ισπανίδα αθλήτρια όταν σε αναμέτρηση της ομάδας της με την Deportivo Abanka έκατσε κάτω στο πάτωμα του αγωνιστικού χώρου με γυρισμένη την πλάτη, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι τηρούσαν ενός λεπτού σιγή τρείς μέρες μετά το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα. Την ώρα που ο πλανήτης έχει δείξει κάτι παραπάνω από ένδειξη λατρείας στον τεράστιο ποδοσφαιριστή-θρύλο.


Ποια είναι όμως η λογική εξήγηση που δίνει για την πράξη της; Η 24χρονη Νταπένα δήλωσε πως εν είμαι πρόθυμη να κρατήσω ενός λεπτού σιγή μπροστά σε έναν δράστη ενδοοικογενειακής βίας και όχι στα θύματα". Ο Μαραντόνα αντιμετώπισε κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία το 2014 όταν κυκλοφόρησε βίντεο που χτυπούσε τη φίλη του. Η ίδια συμπλήρωσε λέγοντας πως "Τα φεμινιστικά ιδανικά μου δεν μπορούν να επιτρέψουν να μείνω άπραγη. Για μένα ήταν ένας απίστευτος παίκτης, αλλά ως άτομο είχε πολλές αδυναμίες". Η Ισπανίδα σε συνέντευξη της σε ιστοσελίδα δήλωσε πως "έχω λάβει πολλά μηνύματα συμπαράστασης από χιλιάδες γυναίκες, αλλά από την άλλη στα προσωπικούς μου λογαριασμούς υπάρχουν μηνύματα πως θα με σκοτώσουν και θα μου σπάσουν τα πόδια".


Επίσης ρώτησε γιατί θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για έναν άνθρωπο που έκανε ότι έκανε έξω από τα γήπεδα και χτυπούσε τη γυναίκα του και έβγαινε φωτογραφίες με γυμνές ανήλικες στην αγκαλιά του. Ενώ τόνισε πως δεν είδε κάπου να τηρείται ενός λεπτού σιγή για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, στη μνήμη τόσων γυναικών θυμάτων.

#PaulaDapena #football #spanish #DiegoMaradona